RISC ve CISC Nedir?


Programcıların, makineleri programlarken kullandığı makine komutlarının oluşturduğu kümeye komut kümesi denir. Bilgisayarın tarihine baktığımızda ilk zamanlarda donanım parçalarının oldukça pahalı olmasından ötürü komut kümeleri de basitti. Ancak parçaların üretiminin artması ve fiyatların ucuzlamasıyla, sistem büyüdü ve komut kümeleri daha karmaşık bir hal aldı. Bilgisayar teknolojisinin gelişmesiyle de işlemci tasarımında iki farklı mimari ortaya çıktı: RISC ve CISC.

CISC (Complex Instruction Set Computer / Karmaşık Komut Setli Bilgisayarlar), 1970’lerde, RAM’lerin pahalı ve imkanların kısıtlı olmasından dolayı tasarruf etmek için ortaya çıkmıştır. İşlemciyi daha karmaşık hale getirse de yazılımı daha basit bir hale getirmiştir. CISC mimarisi, değişik uzunluktaki ve karmaşık komutları barındırabilir ve böylece bellekten tasarruf eder. CISC, birden fazla komutu birleştirip tek bir karmaşık komut haline getirebilir ve böylece bellekten tasarruf sağlar ancak karmaşık komutlar mimarinin de karmaşıklaşmasına yol açar ve işlemcide problemlerin ortaya çıkmasına neden olur.

CISC mimarisinde, çok kademeli işleme modeli esas alınır. İlk olarak yüksek düzeyli dilde kod yazılır. Ardından bu dil derlenip makine diline çevrilir. Bu kodlar çözülerek mikro koda dönüştürülür ve son olarak verilen görev yerine getirilir. Mikro kod, işlemcinin içindeki ROM bellekte bulunan basitleştirilmiş komutlardır.

RISC (Reduced Instruction Set Computer / İndirgenmiş Komut Setli Bilgisayarlar), CISC mimarisinin eksik ve kötü taraflarını düzeltmek için ortaya çıkmıştır. Teknolojideki gelişmelerle birlikte, bellek hızı artmış ve yüksek seviyeli diller yaygınlaşmaya başlamıştı. Bunun sonucunda CISC mimarisindeki önemli özellikler geçerliliğini yitirmeye başladı. RISC mimarisinde, mikro kod kullanımı ortadan kalkmıştır. Belleğe yalnızca ‘store’ ve ‘load’ komutlarıyla erişim sağlanmış ve komutların hepsi tek çevrimde çalıştırılmaya başlanmıştır. Bu özellikleri sayesinde yüksek performans sağlanmıştır. RISC ve CISC arasındaki farklara daha net şekilde bakalım.


      CISC                                                                              RISC
        Birçok komuta sahiptir.
       Sadece ‘load’ ve ‘store’ komutu vardır.
        Komutların boyutu sabit değildir, değişebilir.
       Komutların boyutu sabittir.
        Birden fazla komut birleşebildiği için 
        kodlar karmaşıktır.
       Kodlar basittir.
        Bellekten tasarruf eder, daha az alan kapsar.
     Daha fazla alan kapsar. Çünkü derlendiğinde   daha fazla makine kodu olur.
        Yavaştır.  
       Hızlıdır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Interrupt (Kesme) Nedir? Interrupt Çeşitleri Nelerdir?

Shell Nedir? C99 ve R57 Nedir?

Cache (Önbellek) Nedir? Nasıl Çalışır? Cache Bellek Kullanımının Amacı Nedir?